Stichting Regenboogmuziek
Kaarten reserveren
 

woensdag 25 mei 2022   20.15 uur

Entree: €15   Tot 25 jaar: €5   Zoetermeerpas: gratis

Iris van Nuland, violiste

Alfredo van de Munt, pianist

Het concert op 25 mei wordt tot ons grote plezier overgenomen door de jonge 19-jarige violiste Iris van Nuland en de pianist Alfredo van de Munt. Ze spelen werken van Mozart,Beethoven, Debussy en als klap op de vuurpijl de virtuoze Carmen-fantasie van Pablo de Sarasate. Iris van Nuland werd op het onlangs gehouden Oskar Back-concours derde prijswinnares en verraste jury en publiek met haar enorme spelvreugde en technisch gemak. In de NRC stond geschreven: “houd dit talent in de gaten”. Nu dus al in De Regenboog.

Iris van Nuland (18-2-2002) uit Oss krijgt eind 2008 haar eerste vioollessen op de muziekschool Muzelinck en wordt daar vanaf juni 2011 opgenomen in de talentenklas. Haar hele middelbare schooltijd is ze, naast haar reguliere school in Oss, externe leerling aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De eerste jaren krijgt ze daar iedere zaterdag les van viooldocente Koosje van Haeringen en vanaf juni 2017 van Peter Brunt, hoofdvakdocent klassieke muziek viool. Na het behalen van haar VWO-diploma in 2019 heeft ze een tussenjaar genomen om veel viool te kunnen studeren en zo uit te vinden of een leven als violiste bij haar past. September 2020 is ze begonnen met de opleiding klassiek viool aan het Conservatorium van Amsterdam bij hoofdvakdocent Peter Brunt. Ze was daar concertmeester van het orkest met eerstejaars strijkers.

Haar viool is een Wolfram Neureither Montpellier 2020 en haar strijkstok is een Duitse gouden strijkstok van Georg Walter Renz (Heinrich Knopf kopie uit 1930).

In 2022 wint Iris de derde prijs en performanceprijs in de Oskar Back finale van het Nederlandse Vioolconcours, hét concours voor jong viooltalent.

Enkele recensies:

  • "Toch was het het optreden van de derde prijswinnares Iris van Nuland(19) dat het nieuwsgierigst maakt naar de toekomst. Van Nuland speelde – logisch – minder volwassen dan haar zes jaar oudere medefinalisten, maar daarvoor in de plaats klonk jeugdige speelsheid en durf om experimenterend een beetje buiten de lijntjes te kleuren. Haar Mozart was speelser dan het orkest kon bijhouden, haar optreden als geheel muzikaal veruit het meest meeslepend. (NRC)
  • "Voorspelling en doen is spelen met vuur, maar ik waag het erop: Iris van Nuland heeft nog meer in haar mars. Want haar violistische power en muzikale geestdrift zijn onweerstaanbaar. Ondanks haar jonge leeftijd en onervarenheid, speelt ze nu al de sterren uit de Hollandse hemel en het zou mij niet verbazen als ze zich vroeg of laat ontpopt tot een violistische komeet van wereldklasse. Net als Janine Jansen (Derde prijs, 1993), Liza Ferschtman (Eerste prijs, 1997) en Simone Lamsma (Eerste prijs, 2003), de meest succesvolle prijswinnaars die het concours heeft opgeleverd." (De Nieuwe Muze, hoofdredacteur Wenneke Savenije)

Alfredo van de Munt is geboren op Jakarta in 2001. Hij begon op zeer jonge leeftijd (3,5 jaar) piano te leren spelen bij Isabelle de Vlaminckx's aan het Musique et Spectacle in Wavre, Belgie. Het werd snel een grote passie. Na een muziekstage in Dinant in 2007 vervolgde hij zijn pianolessen bij Loredana Clini.
In 2012 won Alfredo de eerste prijs (cat.A) van de Cavatine-competitie in Namen. Tijdens een muziekstage in Hongarije bood Pianist Eckhardt Gàbor, professor aan de Liszt Music Academy aan om bij hem lessen te komen volgen. Het hele gezin Van De Munt vertrok die zomer nog naar Boedapest, waar Alfredo deze kans met beide pianohanden kon aanpakken.
In 2014 behaalde Alfredo de eerste prijs (categorie B) van de Steinway Competition in het Concertgebouw van Amsterdam. Ook won hij (in zijn leeftijdscategorie) een eerste prijs van de International Tartini Competition in Piran, Slovenië.
In 2018 keerde hij terug naar Belgie om zijn muzikale passie aan het Lemmensinstituut te Leuven voort te zetten. Dat jaar behaalde hij de derde prijs van de Steinway Competition in BOZAR (Brussel).
In 2019 kwam Alfredo in contact met Marijke Oers, waarop hij met haar de les hervatte en vervolgens ook bij Jean-Claude Vanden Eynde les volgde.
In 2020 werd hij aangenomen op het Conservatorium van Amsterdam bij pianodocent David Kuyken.

 
 
 
Protestantse wijkgemeente Rokkeveen te Zoetermeer
 
Pelgrimshoeve
de Regenboog
copyright © Stichting Regenboogmuziek 2010 -