Doris Hochscheid en Frans van Ruth zijn winnaars van de prestigieuze ECHO Klassik2016 en werden in februari 2017 voor hun verdiensten voor de Nederlandse muziek door koning Willem Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij hebben in de loop van de jaren een gemeenschappelijk repertoire opgebouwd van meer dan 150 composities, reikend van de gambasonates van J.S. Bach tot een toenemend aantal speciaal voor hen geschreven stukken.
Het artistieke doel van de musici: de fascinatie van iedere duocompositie als organische eenheid met het publiek te delen, werd onderkend door een Amerikaanse criticus, die schreef: "Seldom has a cello-and-piano team seemed so unified, in intent and in action".
Wij zijn bijzonder trots dit unieke duo in De Regenboog te mogen verwelkomen!
Zij spelen werken van Beethoven (Sonate nr.4), Witte, Chopin en Henriette Bosmans (Sonate).
Doris Hochscheid studeerde bij Dmitri Ferschtman in Amsterdam, Melissa Phelps in Londen en Philippe Muller in Parijs. Tijdens het Tanglewood Festival werd zij tweemaal onderscheiden met de 'Prize for an outstanding cellist'. Bij Asko|Schönberg soleerde zij in celloconcerten van György Ligeti, Dmitri Andrikopoulos, Martijn Padding, Chiel Meijering en Seung-Ah Oh. Zij maakt deel uit van The Stolz Quartet en is docente Alexandertechniek en kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam (www.dorishochscheid.nl).
Frans van Ruth was aanvankelijk leerling van Hans Osieck. Na zijn literatuurstudies in Utrecht en Parijs studeerde hij in Utrecht piano en kamermuziek bij Herman Uhlhorn en Eli Goren. Tijdens de Hugo Wolf Wettbewerb van 1987 ontving hij een speciale liedbegeleidersprijs en in 2011 was hij co-redacteur van een nieuwe uitgave van het volledige liedoeuvre van Leander Schlegel. Hij was docent kamermuziek en liedinterpretatie aan het Conservatorium van Amsterdam (www.fransvanruth.nl).
In 2007 hebben Doris Hochscheid en Frans van Ruth de Stichting Cellosonate Nederland opgericht om daarin hun activiteiten op het gebied van Nederlandse muziek onder te brengen. Naast de samenstelling van een volledige on-line catalogus van de Nederlandse muziek voor cello en piano (www.cellosonate.nl), de programmering van in ieder geval één Nederlandse compositie per concert en een educatieve concertserie aan het CvA, waarin zij samen met masterstudenten Nederlandse kamermuziek spelen, heeft dit geleid tot een uitgebreid cd-project, ‘Dutch Cello Sonatas’, in samenwerking met de vooraanstaande Duitse cd-firma Musikproduktion Dabringhaus und Grimm (MDG). De zeven tot nu toe verschenen cd's kregen in binnen-en buitenland de meest lovende kritieken en werden meermaals onderscheiden.Opzienbarend is ook hun Album-project, waarvoor 30 Nederlandse componisten korte duostukken schreven voor de doelgroep kinderen en minder jonge amateurs. In 2015 maakten zij een drieweekse tournee door Indonesië, waar zij naast Nederlandse ook nieuwe Indonesische composities uitvoerden. In november 2014 ontvingen zij als eersten de Vriendenprijs van de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek voor "de onderscheidende en overtuigende wijze" waarop zij zich inzetten voor de Nederlandse muziek.
In oktober 2016 ontvingen zij in Berlijn de prestigieuze ECHO Klassik voor hun cd-serie Dutch Cello Sonatas en in februari 2017 werden zij voor hun verdiensten voor de Nederlandse muziek door koning Willem Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het artistieke doel van de musici: de fascinatie van iedere duocompositie als organische eenheid met het publiek te delen, werd onderkend door een Amerikaanse criticus, die schreef: "Seldom has a cello-and-piano team seemed so unified, in intent and in action". |