Stichting Regenboogmuziek
Kaarten reserveren

 

 

de Regenboog

 

woensdag 27 maart 2019 20.15

Entree: € 15 en tot 25 jaar: € 5

Filipa Meneses, viola da gamba

Ntb, klavecimbel

Filipa Meneses

Laat u bedwelmen door het zachte, verleidelijke en zeer menselijke geluid van de viola da gamba.

Filipa Meneses speelde enkele seizoenen geleden in De Regenboog met het ensemble La Favilla. Veel mensen maakten die avond kennis met het prachtige, wendbare en verleidelijke spel van de viola da gamba (en van Filipa). De meeste mensen kennen de viola da gamba alleen uit Bach’s Mattheus Passion maar het instrument heeft eeuwenlang zijn heel eigen geschiedenis en muziek gehad.
“Al luisterend naar de gamba, leer je dat de klank van de gamba uniek is en niet met die van een cello vergeleken kan en mag worden. Dat treft, want de gamba is geen voorloper van de cello. Ze werden beiden in dezelfde periode ontwikkeld… Door het geluid van de gamba word je omgeven en ondergedompeld in een zacht knuffelgeluid. De cello is veel directer en dringt gelijk bij je binnen. Op dit moment wint de gamba het van de cello, maar dat kan volgende week weer anders zijn.”*
De grote componist in de gamba-wereld is de Fransman Marin Marais (1656-1728) die meer dan 550 composities voor dit instrument achterliet. “Hij heeft werken nagelaten die vreugde ademen, de doden bewenen, die je toelachen, je strelen, je kriebelen en op het juiste moment wakker knijpen.”

Filipa Meneses speelt werken van deze grootmeester Marin Marais en van anderen zoals Monsieur de Sainte Colombe, Antoine Forqueray en Sieur de Machy.

*Citaten van Melchior Huurdeman, 2018, Vrije Geluiden

 
 
Protestantse wijkgemeente Rokkeveen te Zoetermeer
 
Weleda
 
Pelgrimshoeve
 
Floravontuur
 
 
copyright © Stichting Regenboogmuziek 2010 -